Deze pagina is er volledig op gericht om de mensen die kennis willen maken met onze sport wegwijs te maken. Daarom zou ik graag eerst wat meegeven ivm de verschillende federaties en de wetgeving ivm onze sport.
Wij organiseren onze wedstrijd bij VCF (Vlaamse Canicross Federatie). Het doel van deze federatie is om onze sport in Vlaanderen te promoten en organisatoren bij te staan bij de organisatie van hun wedstrijd. Iedereen kan deelnemen aan hun wedstrijden, je bent niet verplicht om lid te worden van de federatie, en echt iedereen, jong en oud, groot en klein, recreant en prestatiegerichte sporter, iedereen is welkom. Je kan lid worden waardoor je verzekerd bent op hun activiteiten en je wordt op de hoogte gehouden van alle activiteiten. Deze wedstrijden zijn altijd 1-hondsportactiviteiten. Je kan Canicrossen, aan bikejöring doen of deelnemen met je dogscooter, maar altijd met 1 hond tegelijk.
In België is er ook nog een tweede federatie die dezelfde sport promoot en gelijkaardig werk levert nl BCF-FCB (Belgische Canicross Federatie). Ook zij organiseren wedstrijden en hun samenwerking beperkt zich tot een gezamenlijke kalender, dwz dat er altijd zal geprobeerd worden om te vermijden dat VCF en BCF wedstrijden samenvallen. Voor het overige is dit een volledig gescheiden werking met hun eigen licenties en voorwaarden maar ook voor de 1-hondensport.
En dan zijn er ook nog de mushing federaties in Belgie, zij houden zich bezig met alle soorten trekhondensporten zowel voor raszuivere trekhonden (Malamute, Husky's,...) als andere mixen maar dan ook voor combinaties van meerdere honden. Waarom vermeld ik dat hier? Wel als je aan Dogscooter wedstrijden wil deelnemen heb je een licentie nodig van een erkende internationale mushing federatie ESDRA, FISTC, WSA. Er zijn meerdere mogelijkheden maar aangezien FBMC ook alle rassen toelaat en aangesloten is bij ESDRA raden wij hun licentie aan om in orde te zijn met de Belgische wetgeving ivm dierenwelzijn van 14 augustus 1986. Deze clubs hebben de verplichting om de bepalingen, opgelegd door het Koninklijk Besluit van 12 maart 1999, betreffende het organiseren van wedstrijden en demonstraties, strikt na te leven. Door het nemen van deze licentie geef je aan je te houden aan de regels van de trekhondensport in België en kan je ongehinderd trainen en deelnemen aan wedstrijden.
Ik kan je ook al onmiddellijk gerust stellen want Canicross en Bikejöring wordt in België niet gezien als trekhondensport omdat je zelf er moet voor zorgen dat je vooruit gaat en je hond gaat je alleen begeleidden tijdens deze tripjes. In andere landen zijn er andere regels, als je bijvoorbeeld in Nederland wil trainen of aan wedstrijden deelnemen in Bikejöring & dogscooter moet je een ontheffing aanvragen bij de overheid die je dan toelaten om de sport te beoefenen. Maar ook hier kan Canicrossen zonder extra formaliteiten.
Al deze info is interessant als je wil deelnemen aan wedstrijden, maar eer je zover bent is het zeker nodig eerst wat te trainen, zowel voor jou als voor je viervoeter en daarom is het aangewezen om aan te sluiten bij een club of een trainingsgroep. Zij kunnen je best adviseren ivm de opbouw van de trainingen of bij de aankoop van het juiste materiaal.
Op de pagina met de links vind je verschillende websites van Belgische Clubs en de federaties, maar er zijn ook trainingsgroepen die afspraken maken via Facebook of andere sociale media dus kan je daar best ook eens rondneuzen naar groepen om samen wat ervaring op te doen. Je kan natuurlijk ook zelf een trainingsgroep oprichten als er in jou regio nog geen groepen of clubs zouden zijn.
Hier enkele tips geven ivm de voorbereiding voor hond:
• Leer je puppy reeds tijdens korte wandelingen de bevelen kennen om de richting aan te geven.
• Vanaf 6 maanden kan je de puppy al laten wennen aan een klein harnas als je dat hebt. Dan kan hij spelenderwijze dit leren kennen.
• Wacht tot 12 maanden voor z'n eerste 'echte' training.
• Zorg zeker voor een eerste positieve ervaring op training.
• Geef voldoende rust en bouw je training geleidelijk op.
Voorbeeld van de timing voor een training:
• Start–5 hrs: laatste maaltijd van je hond
• Je hond moet wel continue blijven beschikken over proper drinkwater
• Start–1hr/45min: afwateren van je hond, eventueel iets lekkers toe voegen om hem zeker voldoende te laten drinken.
• Start–45 min: Houd je hond zo lang mogelijk rustig
• Ook nadien je hond goed laten drinken
• Maaltijd 1 uur na de training
• Start met 1 trainingsdag, 1-2 dagen rust, 1 training, etc…
• Na enkele weken kan je pas 2 opeenvolgende dagen trainen en daarna 2-3 dagen rust nemen om zo ook meerdaagse wedstrijden aan te kunnen.
• Let heel goed op met hoge temperaturen. Al vanaf 15°C is het zeer warm voor je hond, dus best wel te zware training vermijden op deze tijdstippen.
• Let ook op met een hoge luchtvochtigheid. Uw hond kan zeer moeilijk afkoelen als de luchtvochtigheid hoog is.
• Vermijd teveel drinken tijdens de training, maar zorg voor voldoende afkoeling via de voetzolen of de buik van je hond.
• Toch oververhit: poten en buik koelen maar hond rustig laten rondwandelen, want het bloed dat dikker wordt moet circuleren op dat moment!
• Misschien ook interessant om je hond een bevel aan te leren zodat ie weet dat ie bijvoorbeeld in de laatste 400 meter van de wedstrijd zit zodat ie nog eens extra tot het uiterste kan gaan, maar zeker ook een extra bevel om je hond te laten stoppen met trekken op gevaarlijke passages.
Zoals je in de reglementen kan vinden is er een leeftijdslimiet voorzien voor je je hond mag inzetten voor een wedstrijd maar ook om te beginnen met trainen is het aangeraden om te wachten tot je hond 1 jaar is, zeker voor de grotere rassen omdat je anders de gezondheid van je compagnon zou schade. Hun gewrichten zijn dan nl nog niet sterk genoeg om deze belasting te ondergaan. Voor Bikejöring en dogscooter is zelfs een leeftijdslimiet van 18 maanden om te mogen deelnemen aan wedstrijden.
Als je alle links probeert die je op deze website terug vindt, zal je al heel veel info kunnen verzamelen maar als er nog vragen onbeantwoord blijven kan je best contact opnemen via het contact formulier elders op deze website.
Alvast veel succes gewenst !!!